6 recursos per convertir les teves receptes en un plat sostenible

 

Si bé has arribat fins aquí és perquè no només la teoria et sona bé sinó que ets dels que t’agrada posar-ho en pràctica.

Espero que aquests recursos et puguin donar més idees sobre com crear les teves receptes. Ja hauràs anat veient que el que m’agrada és poder oferir-te unes eines per tal que siguis tu qui les gestioni com millor et convingui.

Això no vol dir que hagis d’utlitzar tots i cada un d’aquests punts en totes es receptes, més faltaria! Però partint d’unes pautes generals et serà més fàcil crear la teva estratègia de treball.

 

 

Som-hi doncs!

 

 

 

   1. COMPRA LOCAL

No es tracta només d’escollir la recepta, la decisió d’allò que compres pot repercutir en un impacte més o menys agressiu amb el medi.

Empodera’t amb les teves decisions. Coneix el producte de primera mà sempre que puguis, valorant la feina del productor i aprenent d’ell com si d’una masterclass es tractés.

 

   2. UTILITZA ELS DESCARTES

Pensa en ells com un ingredient més, de valor gastronòmic per integrar-los en al plat. Investiga noves maneres i tècniques que et permetin aprofitar al màxim un ingredient sense llançar-ne res. Aprofitament 100% del producte.

Per a mi és un dels aspectes que més m’agrada tenir en compte a la cuina ja que és a través d’aquests reptes quan n’aprenc més.

T’aniré compartint més idees per si t’hi vols afegir.

T’apuntes al repte?

 

   3. OPTIMITZA ELS RECURSOS ENERGÈTICS

Des de l’elecció de materials de la teva cuina a la gestió eficient de les elaboracions.

Pots crear un pla de treball a la teva mida que t’ajudi en aquest procés:

Organitza’t de manera en que puguis aprofitar les fonts d’energia al màxim la qual cosa també rebaixarà el temps del cuinat.

Amb unes bones bases ja preparades et podràs estalviar temps i energia en les teves elaboracions diàries.

En aquest  post  pots trobar més idees de com fer-ho.

D’altra banda, planteja’t quin tipus d’eines necessites per evitar acumular a l’armari aparells que no utilitzes.

Quin tipus de materials vols utilitzar?

El preu pot ser una aspecte important a tenir en compte en aquesta decisió encara que a vegades pot acabar resultant més car. També el fet d’escollir entre materials més o menys sostenibles, decisió que pot repercutir en més o menys grau en la nostra salut i en la qualitat de les nostres elaboracions.

 

 

   4. INCORPORA VARIETATS SILVESTRES

Aprofita el que la natura ens ofereix a cada moment i incorpora-ho als teus plats. Només cal conèixer-la una mica per aprendre a recol·lectar tot allò que necessitis.

No cal ser cap expert de la matèria, pots anar descobrint poc a poc noves varietats i recol·lectar només aquelles que reconeixes.

Et puc assegurar per la meva experiència que hi ha un abans i un després en la relació amb el teu entorn quan el coneixes una mica més. Així que per la meva part et seguiré aportant tot allò que he après amb recursos el més pràctics possible.

 

   5. EXPERIMENTA AMB MÈTODES d’elaboració tradicionals  

La natura també cuina: la maduració, l’assecat i la fermentació són alguns exemples de transformació.

Per què no aprofitar més aquests processos naturals en els teus plats?

Segons el grau de maduració pots obtenir resultats diferents d’un mateix ingredient, el color la mida variaran i, evidentment, el seu sabor.

L’assecat et permetrà jugar amb textures més cruixents, a l’eliminar tota la humitat de l’ingredient o de l’elaboració sencera. Pots provar amb la deshidratació solar i també amb la deshidratadora artificial, la qual fa la mateixa funció amb un procés més ràpid i controlat encara que menys natural.

La fermentació implica un canvi en la composició de la matèria orgànica el que comporta la creació d’una altra elaboració diferent.

La cuina tradicional sempre ha utilitzat aquest recurs per elaborar alguns dels aliments més bàsics, com són el pa, la llet, els iogurts i formatges, la cervesa, etc. En altres cultures s’elaboren altres tipus de fermentats tradicionals, els quals ja són força habituals a les nostres cuines, com per exemple: el miso, el xucrut, la salsa de soja, el kimchi, etc.

Acceptant la no immediatesa a la cuina descobriràs un món ple de possibilitats.

 

   6. MENJA MÉS VEGETALS

Per sostenibilitat, per salut i també per plaer.

Incrementar la quantitat de vegetals en els àpats és beneficiós tant per a nosaltres com per al nostre entorn.

Tractar-los com un ingredient principal i donant-los el mateix valor que a qualsevol altre ingredient comprovaràs que pel que fa a creativitat no hi ha límits.

Cuinant des de l’autosuficiència, l’exploració i el respecte pel producte.

 

Fins aquí els recursos per a crear plats sostenibles.

Apunta’t a # LA GASTROLETTER i descarrega’t la Cheklist amb els 6 recursos.

 

Fins aviat!

Clara

TAGS: #sostenibilitat, #gastronomiasostenible