CUINA DE BÀSICS: GUIA PER A UNA MILLOR GESTIÓ
Ja portem unes setmanes fora de la “normalitat”. En alguns moments m’he sentit una mica saturada amb tanta informació encara que tenia clar que volia aportar el meu gra de sorra i contribuir des de la meva professió en aquesta nova realitat.
Un dels temes amb els que hem de conciliar aquests dies és el menjar. Tant si agrada cuinar com si no ja no tenim excuses de poc temps, encara que sí disposem de menys recursos. Per això ara més que mai cal ser creatiu per gestionar tot el que comporta el temps en cuina.
M’agradaria compartir alguns consells i pautes que siguin fàcils i que et permetin gestionar millor els recursos de la cuina de cada dia:
#1: Posada a punt
Aquests dies poden ser una bona oportunitat per revisar els ingredients bàsics del nostre rebost. Són dies per plantejar-se què és l’essencial que ens pugui oferir la màxima versatilitat i alimentar-nos com cal: llegums, fruits secs, tubercles, conserves de qualitat i algun altre condiment per donar el toc especial.
Tot això combinat amb ingredients frescos ens facilitarà poder gaudir de plats fàcils, ràpids i variats cada dia.
#2: AL CONGELADOR
Pot ser un gran aliat com a recurs per seguir gaudint d’ingredients frescos que aquests dies no són tan fàcils de trobar.
– Pots cuinar més quantitat i congelar part de les elaboracions (porcionades i etiquetades). Així tindràs un recurs immediat per als moments en què no tinguis temps de cuinar o bé la nevera buida.
– Porciona les herbes aromàtiques fresques en glaçoneres, per exemple. No és el mateix que tenir-les fresques però segueixen funcionant molt bé en vinagretes, pestos i altres tipus de condiments.
– Pots congelar fruita tallada en porcions o fruits vermells per utilitzar en postres o batuts de fruites. SI no disposes d’una màquina potent les pots treure una estona abans aconseguint també una textura ben cremosa.
Aquests i altres recursos que segur que tu també ja fas servir ens permetran optimitzar al màxim el menjar sense malbaratar res.
# 3: Pren decisions
No només es tracta d’escollir una recepta, les teves decisions comencen molt abans: on, què i a qui li compres forma part d’aquest cicle.
Tot i que aquests dies no podem escollir entre gran varietat de llocs sí que podem informar-nos de quins productors i projectes treballen aprop de les nostres cases. Cada vegada hi ha més iniciatives: mercats, repartidors, productors … que ens faciliten la provisió dels bàsics del nostre rebost. Pensem ara més que mai en allò local i ajudem a contribuir en la difusió de la seva feina.
Compartim projectes?
# 4: Elaboracions base
La decisió d’escollir què cuinar pot estar condicionada tant pels ingredients que hem de consumir perquè no es facin malbé, com per aquells que ens vinguin de gust menjar.
Sigui com sigui, et recomano que sempre comencis per preparar unes bones bases com poden ser un brou, una marca de verdures saltejades o al forn, cereals i llegums cuits … amb això podràs acabar la preparació en uns pocs minuts més i deixar-te portar per la improvisació final d’acord amb el que realment et vingui de gust menjar.
# 5: EVITA EL MALBARATAMENT
Hem d’evitar llençar qualsevol sobra de menjar sent creatius i donant-li una volta perquè sigui molt més fàcil. Per exemple, fer una crema a partir de les verdures d’un brou sempre és una bona opció, i la podem condimentar amb els aromàtics que més ens agradin.
Una altra opció seria la de fer un hummus amb les sobres d’un guisat de llegums, d’unes verdures cuites combinades amb unes llenties … són aquests els moments en què de l’experimentació en poden sortir noves i interessants propostes.
# 6: I + D CULINARI
Investiga i desenvolupa noves receptes partint d’un ingredient principal i intenta aprofitar-lo el màxim.
Pots pensar en les diferents tècniques de cocció que coneixes (bullit, saltejat, al forn, cru, marinat, fermentat …) i combinar-ho amb un tipus de tall (ratllat, laminat, a juliana, a daus, la peça sencera …)
Explora i segur que pots treure les teves pròpies receptes i preferències.
# 7: LES VINAGRETES, LA XISPA DE QUALSEVOL PLAT
Perquè un plat ens emocioni els diferents gustos han d’estar ben equilibrats. En podem potenciar algun més que un altre però tots (o bona part d’ells) han d’estar-hi presents.
Pots trobar més informació sobre “Com crear les teves pròpies salses i vinagretes” en aquest enllaç:
# 8: LA MIS EN PLACE
Segurament ja coneixeràs el concepte de mis en place.
Es tracta de preparar tots els ingredients i quantitats necessàries dels plats que cuinarem, així com també tots els estris necessaris. Ordre, organització i neteja són essencials en aquest procés i realment facilita molt la feina i optimitza el temps que passem a la cuina.
Com més elaboracions i per a més persones haguem de cuinar més útil et serà la preparació de la mis en place.
Alguns suggeriments:
– Per elaborar postres i dolços és convenient tenir tots els ingredients preparats i pesats prèviament.
– Per elaboracions salades pots anar fent les preparacions base gestionant els temps de cocció, és a dir, de mentre fas un sofregit pots continuar netejant i tallant els següents ingredients que necessitis, no cal que ho tinguis tot a punt des de l’inici.
– Un bol o safata de rebuig sempre davant de la fusta de treball. Un drap humit al costat també és útil per mantenir la zona de treball neta.
– Oli, sal i pebre a la banda de la taula de treball i culleres per anar provant les elaboracions.
– Fes ús de diferents taules de treball segons el tipus d’elaboració per no barrejar sabors.
# 9: SEGURETAT A LA CUINA
Sense ànim de ser alarmista la cuina pot ser un espai propici d’accidents domèstics però si tenim en compte unes pautes de seguretat en podrem evitar la major part. Més encara aquests dies amb els nens per casa i ajudant en les elaboracions.
Algunes recomanacions:
– Preparar ganivets: És molt important disposar d’un joc de ganivets bons i que tallin bé. No cal ser un gran cuiner ni gastar molts diners però és vital per poder ser eficients i evitar accidents domèstics. Un ganivet que no talla bé pot ser molt perillós.
– Fixar bé la taula de treball: Les de fusta solen ser més estables però si tens altres materials és important col·locar una baieta o paper de cuina humit sota perquè no es mogui quan tallem.
– Revisar aparells elèctrics i fogons: desendollar abans de netejar-los, apagar la placa de cocció, forn o fogons quan no estiguem a la cuina … coses que ja sabem però un excés de confiança ens pot jugar una mala passada.
# 10: PREVISIÓ DE REMULLS I PREELABORACIONS
Cuinar requereix d’anticipació. Així que el dia abans tindrem en compte si cal deixar algun ingredient en remull (llegums, cereals, fruits secs, llavors), descongelar alguna elaboració, preparar un marinat, un encurtit, etc.
Us deixo un petit resum d’alguns temps de remull orientatius que us poden ser útils:
Arròs integral: 8h
Blat sarraí: 4h
Llavors gira-sol i carbassa: 4h (per textures cremoses: patés, cremes …)
Ametlles: 8h (per cremes, begudes vegetals …)
Llenties (menys les vermelles i les caviar): un mínim de 4 h
Cigrons i mongetes: 8-12h
# DESTACAT
Alguns suggeriments per no complicar-se més del compte:
– Incloure els ingredients sobrants de l’anterior setmana a la nova planificació setmanal. Revisa i fes neteja de la nevera!
– Deixar l’I + D (investigació i desenvolupament) per a moments tranquils i no per quan haguem d’anar per feina.
– Planificació de de les elaboracions base per donar pas a la improvisació.
– Previsió de possibles remull la nit anterior i altres preelaboracions necessàries.
– Congela tot el que preveus que no es consumirà abans no es faci malbé. A més, et pot treure d’un imprevist quan menys t’ho esperes.
TAGS: #cultura gastronòmica, #coaching culinari